Ungdomsparlamentsdag i Folketinget har givet lokale elever større respekt for politikeres arbejde

Image
Mandag d. 30. januar var de folkevalgte erstattet af 179 skoleelever fra 8. og 9. klasser rundt om i Danmark, Grønland og Færøerne samlet til Ungdomsparlamentsdag i Folketinget. Skovbyskolen var repræsenteret af seks elever fra 9.c, der havde få to forslag udvalgt til behandling. Foto: Òlafur Gestsson/Folketinget

Som tidligere omtalt i Folkebladet var seks elever fra 9.c på Skovbyskolen mandag i sidste uge blandt de 179 udvalgte deltagere i Folketingets ungdomsparlamentsdag. Her følger elevernes beretning om dagens forløb.

Af Sofie Svendsen, Yvonne Gerstenberger, Sofie Pedersen, Oliver Jørgensen, Josephine Thorsnæs og Mathilde Norn

Stemningen var god, da vi seks var på vej til Christiansborg. Da vi nærmede os, begyndte nervøsiteten at komme snigende i vores kroppe. Da vi nåede indgangen, skulle vi igennem et sikkerhedstjek. Alle meget nervøse for, om de ville finde noget på os som vi ikke måtte have.

Da vi ankom til lokalet hvor alle os unge skulle mødes, gik det langsomt op for os hvad vi var der for og at det ikke bare var noget vi drømte. Da vi først trådte ind i folketingssalen, blev vi overraskede over hvor pænt loftet var og hvor lille salen i virkeligheden var.

Selvom salen ikke var så stor som vi havde forventet, var selve Christiansborg gigantisk, og det var meget nemt at fare vild med alle de trapper. Vi fik vores pladser med det samme inde i folketingssalen, og mange begyndte nysgerrigt at kigge de forskellige skuffer igennem. Flere sagde efterfølgende at der lå slik i nogle af skufferne. 

Vi blev opdelt i to grupper, hvor halvdelen af os skulle i klima-, energi- og forsyningsudvalget og den anden halvdel skulle i sundhedsudvalget. 

Udvalgsbehandling

Efter introduktionsmødet blev vi fulgt hen i udvalgslokalet af en folketingsbetjent.

I vores gruppe var der fem forskellige lovforslag, de handlede alle om klima. Der var for eksempel et der handlede om at fjerne valgplakater, det var et af de lovforslag vi i gruppen endte med at bearbejde, og tage op i folketingssalen.

I vores samlede gruppe var der et folketingsmedlem der hjalp os med at bearbejde lovforslaget om afskaffelse af valgplakater, han hed Mike Villa Fonseca, og var en del af partiet Moderaterne, som er ledet af tidligere statsminister Lars Løkke. Mike var meget god til at hjælpe os, og han var rigtig rar at tale med.

I vores gruppe var der en rigtig god stemning, og der var ikke nogen som snakkede direkte dårligt om et lovforslag, det var meget venlig og rolig kritik.

I gruppen skulle vi også konstruere et spørgsmål til skatteministeren. Det skulle være et spørgsmål der var bygget på et af lovforslagene. For at finde ud af hvilket lovforslag der skulle bruges, stemte vi. Det endte med at vi fokuserede på et lovforslag der handlede om, at kollektiv transport skulle være gratis for alle under 30. De tre sidste lovforslag fra de tre sidste grupper blev ikke brugt, men vi talte dem stadig igennem. Der var et om pant på plastik indpakning, et om afskaffelse af befordringsfradrag og et om plantning af træer for at mindske CO2 udslip. 

Debat førte til konsensus

I sundhedsudvalget skulle vi ...

Læs hele artiklen i Galten Folkeblad 8. februr 2023

Del på
By Goul

Kontakt

Galten Folkeblad
Søndergade 25
8464 Galten
Tlf. 70 20 09 95
Fax 86 94 32 16

- Kontakt os
- Annoncebestilling
- Giv os et tip

Facebook block

Vi samler statistik ved hjælp af cookies

-