Møntskatten fra Harlev

Image
Et par af de i alt 140 middelalder-mønter som blev fundet ved Harlev.

Mandag d. 3. oktober kl. 19-21 på Harlev Bibliotek fortæller museumsinspektør fra Moesgaard Museum om en møntskat fundet ved Harlev.

En møntskat fra middelalderen blev for et par år siden fundet ved Harlev af to amatørarkæologer, som afsøgte en mark med metaldetektor.

Efter de første fund kontaktede detektorførerne Moesgaard Museum, som efterfølgende har gennemført en udgravning på stedet.

forbindelse med udgravningen dukkede flere mønter frem, og den samlede møntskat blev stadig større. Nu består den af 140 såkaldte borgerkrigsmønter. Det er betegnelsen for danske mønter fra perioden 1241-1375. På grund af politisk ustabilitet og landets dårlige økonomi dengang blev mønternes sølvondhold gradvist mindre og mindre, så de til sidst næsten kun bestod af kobber.

Det var en tid præget af uro og oprør, hvor kongemagten stod svagt. Situationen kulminerede under Christoffer den Anden, som var konge 1319-32, hvor stort set hele landet efterhånden var pantsat til nordtyske fyrster. Det var usikre tider, og der kunne således være god grund til, at folk gemte deres værdier bort. Måske skal man skal se møntskatten fra Harlev i det lys.

Magtkampe om tronfølge

En af grundene til periodens manglende stabilitet var, at tronfølgen ikke lå fast. I modsætning til i dag, hvor Danmark er et arvekongedømme, var landet i middelalderen et valgkongedømme, hvor magten ikke nødvendigvis tilfaldt den afdøde konges ældste søn. Det medførte magtkampe, intriger og mord i kongefamilien.

Den mest kendte begivenhed fra denne urolige tid er utvivlsomt mordet på kong Erik Klipping i Finderup Lade ved Viborg. Det skete i 1286. En af de nyfundne mønter kan henføres til hans efterfølger på tronen, Erik Menved (1286-1319). De øvrige mønter fra fundet ved Harlev er endnu ikke nærmere bestemt.

Museumsinspektør Jens Jeppesen fra Moesgaard Museum udgravede sammen med detektorfolkene møntskatten. Nu kommer han til Harlev Bibliotek og fortæller om den. De to Harlev-detektor-arkæologer vil også komme og måske afsløre hvordan man finder sådan en skat!

Harlev Biblioteks Venner står for arrangementet. Der er gratis adgang, men deltagelse kræver tilmelding på hjemmesiden eller på Harlev Bibliotek senest 1. oktober.

Læs Galten Folkeblad 21. september 2022

Del på
PF Biler

Kontakt

Galten Folkeblad
Søndergade 25
8464 Galten
Tlf. 70 20 09 95
Fax 86 94 32 16

- Kontakt os
- Annoncebestilling
- Giv os et tip

Facebook block

Vi samler statistik ved hjælp af cookies

-