Kloge ord og gode råd til 255 studenter

Image
Kloge ord og gode råd til 255 studenter
Et obligatorisk element i forbindelse med dimissionen på Skanderborg Gymnasium er når alle 3.g.'erne lader studenterhuen få luft under vingerne. Foto: Jesper Moldaschl/Skanderborg Gymnasium
»Grib øjeblikkene, husk dem og brug dem,« lød opfordringen fra rektor på Skanderborg Gymnasium til årets 255 nyudsprungne studenter.
De seneste dage har alle hjørner af lokalområdet genlydt af højlydt studenterkørsel.
Studenterne er sprunget ud og det fejres behørigt, at skoletiden er forbi. I hvert fald for en tid.
I fredags tog Skanderborg Gymnasium officielt afsked med 255 nybagte studenter ved den traditionsrige og højtidelige dimission med forældre og søskende som vidner.
Samtidig var der visdomsord og gode råd at hente i rektor Jakob Thulesen Dahls tale. Nok var den rettet mod studenterne, men for alle aldre kan talens indhold også tjene som inspirerende læsning til en refleksionsstund i sommervarmen.
Vi gengiver her Jakob Thulesen Dahls tale i fuld ordlyd:
 
At gribe øjeblikke, huske dem og bruge dem.
At samle på gode øjeblikke er en vældig god idé – for den dag hvor livet virkeligt går i hårdknude, strømmen går, kæresten skælder ud, brødet er tørt og mælken er sur – da er det godt at kunne åbne den store gamle kagedåse hvor de gode øjeblikke er gemt, snuse til duften, genopleve øjeblikket og vide, at det er vigtigt.
Dette kunne være et sådant øjeblik.
Jeg elsker denne sidste uge på gymnasiet. Jeg elsker spændingen, bevægelsen, huerne, flagene, stemningen, hvor glæden og lettelsen og friheden er klar. Jeg er vild med at hejse flaget med de første studenter og jeg glæder mig over, når stolte forældre byder glade på champagne, og studenterne går fra dyb koncentration i minutterne op til eksamen til lykke, glæde og stolthed når eksamen er slut. Det at nå et mål, gøre noget færdigt og se at det er godt – det giver selvtillid og stor tilfredsstillelse.
Jeg mindes hvert år mine egne studenterdage – fuldstændigt på samme måde – og husker på hvordan vi også var sammen – på samme måde som I er det, lige der – i de øjeblikke med fuldstændigt frihed og fuldstændigt ligeværd. I har alle gjort det. I har gjort det hver for sig og I har gjort det sammen.
Det er meningsfuldt, fordi det var derfor, I kom – for at tage en studentereksamen, for at blive klogere, mere vidende, mere modne, mere bevidste om jer selv og jeres omverden, mere klar til en uddannelse og til livet. Og det blev I! Men også meningsfuldt, fordi I nu skal forlade os og gå til det næste.
Jeg ved hvor meget man kan få overblik over igennem en koncentreret eksamensperiode, og hvis I bare minder en anelse om den erindring jeg selv har om disse eksamenslæsningsperioder, så har I fået indtil flere ”aha"-oplevelser undervejs, tidspunkter hvor I pludselig så stoffet i det helt rigtige lys, øjeblikke hvor den kolde krig pludselig gav mening, hvor glukosemolekylets mange muligheder blev smukke eller hvor selv den mindste antydning af dobbeltbetydning fik tekstanalyse til at stige til ren lystfølelse.
En af mine yndlingsforfattere er den franske Saint-Exupéry. I hans fortættede univers bliver man hele tiden tvunget til at deltage. 
Læs hele artiklen i Galten Folkeblad 3. juli 2018
Del på

Kontakt

Galten Folkeblad
Søndergade 25
8464 Galten
Tlf. 70 20 09 95
Fax 86 94 32 16

- Kontakt os
- Annoncebestilling
- Giv os et tip

Facebook block