Hertha opfører julespil i Skivholme kirke

Image

For 8. år i træk står Hertha Levefællesskab onsdag d. 18. december kl. 19 bag et julespil i Skivholme Kirke. Og kedeligt bliver det ikke, lover holdet bag.

Af Per Clauson-Kaas, Hertha

Ved juletid samles vi hvert år om bibelens fortælling om Josef og Maria, der drager til Betlehem for at blive skrevet i mandtal – om Maria, som snart skal føde sit barn, Jesus, men nægtes husly i byen og må føde i stalden mellem okse og æsel – om hyrderne på marken, der af en engel får bud om barnets fødsel og derfor drager til stalden for at finde Guds søn.

Disse begivenheder fortælles, spilles og synges i det julespil, som Hertha opfører. Det består af ”Kristi Fødselsspil og Hyrdespil”.

Spillene har deres rod og oprindelse i de gamle bondesamfund i Ungarn, hvor de i årene 1500-1700 opførtes hvert år.

Når høsten var overstået, samlede en ledende person i et sådant bondesamfund en række unge bønderkarle omkring sig for at danne en skuespillertrup. De unge mennesker, der jo hvert år havde set spillet, havde ikke svært ved at lære replikkerne.

Sværere var det dog – da de udvalgte ikke just var byens bedste børn – at de måtte love, at de i den tid, de øvede og spillede, ikke måtte drikke, skulle holde sig fra værtshusene, opføre sig sømmeligt og være på tilbørlig afstand af pigerne.

Gavnlig indflydelse på urolige gemytter

De måtte ikke synge skæmteviser og skulle i ét og alt ...

Læs hele artiklen i Galten Folkeblad 10. december 2019

Del på

Kontakt

Galten Folkeblad
Søndergade 25
8464 Galten
Tlf. 70 20 09 95
Fax 86 94 32 16

- Kontakt os
- Annoncebestilling
- Giv os et tip

Facebook block