Galtens cubanske musikambassadør

Image
Ved en rumba-fest på Cuba havde Theo medbragt sit el-klaver og jammede med de lokale.

Pianisten Theo Benjamin Hjorth har Galten som afsæt for sit musikalske virke med cubansk inspireret musik som den røde tråd.

Både i 2020 og 2021 har man på Torvet i Galten kunnet opleve cubansk-inspireret livemusik. Baggrunden er, at den konservatorieuddannede pianist Theo Benjamin Hjorth forrige år flyttede til byen.

I Theo har den latinamerikanske salsamusik fået en ambassadør her i det kolde nord, og i en række sammenhænge er han eksponent for musik-stilen på et så højt niveau at det spilles på såvel cubanske radiostationer som i andre af verdens lokationer, som man ikke umiddelbart vil koble til cubansk musik.

»Jeg har beskæftiget mig med den cubansk musik i en del år. Jeg traf bekendtskab med stilen første gang i 2005 som elev på Byhøjskolen i Århus. Siden har jeg været på Cuba i et halvt år som en del af min konservatorieuddannelse, og jeg har taget timer ved nogle af de bedste cubanske pianister,« fortæller Theo Benjamin Hjorth en kold januardag i Galten, der ikke just giver mindelser i retning af de samtidige 29°C i Havanna på Cuba.

Har opnået international interesse

Sammen med de fire andre medlemmer af det Århus-baserede orkester Liga Latina har Theo netop lavet grundoptagelserne til bandets andet album.

Det første udkom i 2019 og vakte interesse ikke blot blandt internationale anmeldere, men også i genrens hjemstavn.

I orkestret gik man bevidst stille med dørene, og undlod at skilte med, at det var fem danskere som stod bag musikken, bl.a. ved et cover uden fotos.

En singleforløber blev "plantet" i det cubanske musikmiljø og opnåede spilletid på cubansk statsradio, og af musikbranchens uransagelige veje har Liga Latinas musik spredt sig. Således har musikerne konstateret, at 193 russere i forrige uge har søgt oplysninger om Liga Latina via appen Shazam, der kan genkende musik som bliver spillet i radioen. Med andre ord lever Liga Latinas flirt med verdensmusik virkelig op til betegnelsen.

Noget konkret bud på, hvordan man har opnået airplay i Rusland har Theo ikke, men han tilskriver det i høj grad det benarbejde som Liga Latina-forsanger og guitarist Mike Hecchi har gjort.

»Mike har stået for at distribuere musikken og fået den sendt til Cuba, og hvis den her er blevet spillet på en stor radiostation, så vil andre også spille den, og så spreder det sig,« siger Theo Benjamin Hjorth.

Faldt for rytmen

Selv faldt han fra første lyt for genren.

»Cubansk klaverspil er både rytmisk og teknisk udfordrende og det kan noget helt specielt at spille for et dansende publikum. Der er en unik nerve i latinamerikansk musik som jeg holder af. Der er noget i den musikstil, som altid har tiltalt mig og min måde at spille på,« siger Theo og erindrer en episode fra sin konservatorietid.

»Ved den årlige koncertcafé ...

Læs hele artiklen i Galten Folkeblad 12. januar 2022

Del på
Den Fri Hestehaveskole

Kontakt

Galten Folkeblad
Søndergade 25
8464 Galten
Tlf. 70 20 09 95
Fax 86 94 32 16

- Kontakt os
- Annoncebestilling
- Giv os et tip

Facebook block

Vi samler statistik ved hjælp af cookies

-