Fra Bækkevej til global virksomhed – AVK fejrer 80-års jubilæum

Image
Aage V. Kjær arbejder i værkstedet på Bækkevej i Galten. Aage V. Kjærs Maskinværksted blev etableret i et lille lejet hus på Bækkevej i Galten midtby i 1941.

I år kan AVK fejre 80-års jubilæum, og meget er sket siden Aage Valdemar Kjær startede sit eget smedeværksted på Bækkevej i Galten i 1941.

I dag er AVK en global koncern, som består af mere end 100 produktions- og salgsselskaber fordelt over hele verden, og som beskæftiger mere end 4.400 medarbejdere.

Et 80-års jubilæum rimer på fest og fejring, men Covid-19 har gjort det svært at samles med medarbejdere fra hele verden. Derfor fejres jubilæet lokalt i løbet af året. For medarbejdere i Skovby og Galten blev jubilæet fejret ved en festlig aften på Høver Kro i fredags.

Aage V. Kjær – en dygtig håndværker

I 1941 etablerede Aage Valdemar Kjær sit eget maskinværksted i lejede lokaler på Bækkevej i Galten.

Maskinværkstedet fik navnet ’Aage V. Kjærs Maskinværksted’. Aage var en dygtig håndværker, og det lille maskinværksted blev hurtigt en fast del af det lokale samfund og blev brugt flittigt af både private folk og lokale landmænd, virksomheder og mejerier.

Det gik godt for Aage, og de lejede lokaler på Bækkevej blev hurtigt for trange. Drømmen om at få eget tag over hovedet blev realiseret i 1944, da Gertrud og Aage flyttede i ny bolig og værksted på Søndergade 36 i Galten.

I december samme år blev de langt om længe forældre til en dreng, som fik navnet Niels Aage. I løbet af 1950'erne fik Aage succes med fremstilling af elektromotorer og kompressorer til kølemaskiner, og op igennem halvtredserne ansatte han et par lærlinge i værkstedet.

Gertrud tog sig af bogføringen og med tiden begyndte Niels Aage også at hjælpe sin far både på værkstedet og ude hos kunder. Efterhånden som der kom mere og mere arbejde, blev det lille værksted på Søndergade i Galten udbygget med en separat fabriksbygning først i halvtredserne og senere i tresserne.

Niels Aage Kjær bliver lærling og senere partner

I 1960 var Niels Aage Kjær 15 år gammel, da han gik ud af skolen og startede som lærling hos AVK. Han valgte dog senere at studere til ingeniør, og efterfølgende arbejdede han et par år hos Teknologisk Institut i Aarhus.

På samme tid blev han mere og mere involveret i sin fars virksomhed.

I 1970 blev Niels Aage Kjær og Aage Valdemar Kjær forretningspartnere. Desværre døde Aage en uge senere i en alder af blot 65 år, og Niels Aage måtte som 25-årig overtage virksomheden efter sin far.

Samme år designede og udviklede ...

Læs hele artiklen i Galten Folkeblad 15. september 2021

Del på
Super Brugsen Galten

Kontakt

Galten Folkeblad
Søndergade 25
8464 Galten
Tlf. 70 20 09 95
Fax 86 94 32 16

- Kontakt os
- Annoncebestilling
- Giv os et tip

Facebook block

Vi samler statistik ved hjælp af cookies

-