En hobby der bringer historien frem af mulden

Image
Michael Rønde som man kan møde ham i landskabet med en metaldetektor. Foto: Allan Faurskov

I foråret og efteråret bruger Michael Rønde fra Galten mindst otte timer om ugen på at søge efter historiske levn med sin metal-detektor.

Det var Michael Rønde fra Galten, som sammen med en udenbys makker stod bag det bemærkelsesværdige fund ved
Harlev af i alt 103 såkaldte borgerkrigsmønter fra 1200-1300-tallet som omtalt i sidste uges blad.

»Museet kalder det en møntskat, andre betegner det som et møntdepot. Det er mønter som blev gravet ned i middelalderen, da man ikke havde banker eller bokse. Det eneste man kunne gøre, var at skjule tingene ved at grave dem ned et sted, som man kunne huske. Mange fund er gjort omkring en hovedstolpe i et hus,« fortæller Michael Rønde.

»I borgerkrigstiden omkring år 1300 blev mange slået ihjel i krig, og samtidig var det på den tid at "den sorte død" – pesten – florerede. I den urolige tid har ejeren sandsynligvis nedgravet disse mønter. Og om han så er draget i krig, er blevet slået ihjel eller er død af pesten, det kan man ikke vide,« tænker Michael om historien bag det anslået 700 år gamle møntdepot som han og makkeren opsporede ved Harlev.

Hvor findestedet specifikt er, ønsker hverken Michael eller folkene fra Moesgård Museum at oplyse, da der ifølge museumsinspektør Jens Jeppesen skal foregå nogle mindre efterundersøgelser i forbindelse med fundet. Det blev gjort i efteråret 2019 ved hjælp af de metaldetektorer som amatørarkæologerne benytter sig af i arbejdet.

»Vi gik over arealet, fandt et par mønter, og var godt klar over, at så var der sandsynligvis flere. Da vi fik flere signaler så kontaktede vi museet,« fortæller Michael Rønde om oplevelsen.

Dette med henvisning til at reglerne er således, at hvis man finder flere end tre mønter så kaldes det en møntskat og så skal museet ind og foretage en udgravning.

»Det må vi som amatørarkæologer og detektorførere ikke lave. Vi må kun grave i pløjelaget, det vil sige cirka 20-25 cm,« forklarer Michael.

Gammelgårdring skærpede interesse

Fundet af mønterne hører naturligt nok til de mere bemærkelsesværdige som Michael Rønde har gjort, men det er langt fra første gang han med fund har mærket historiens vingesus. Der ligger ...

Læs hele artiklen i Galten Folkeblad 4. marts 2020

LR

Del på

Kontakt

Galten Folkeblad
Søndergade 25
8464 Galten
Tlf. 70 20 09 95
Fax 86 94 32 16

- Kontakt os
- Annoncebestilling
- Giv os et tip

Facebook block

Vi samler statistik ved hjælp af cookies

-