Da Galten havde et privat hvilehjem

Image
To af beboerne på Smedeskov Hvilehjem: Christian Kristensen og Thorvald Rasmussen (tidl. Ringvejen 25, Skovby) ordner hyben. Til højre indehaverne Else Marie og Thomas Johannesson. Foto formentlig fra begyndelsen af 1970’erne.

Annales 2020 – Galten Lokalarkivs årsskrift – tager bl.a. læserne med tilbage til tiden da et privat hvilehjem var beliggende ved Smedeskoven.

Siden i fredags er både biblioteket og lokalarkivet blevet nedlukket og genåbner først efter nytår. Mange plejer i de sidste uger før jul at købe den nye udgave af årsskriftet
Annales et af de to steder, men årets Annales kan fortsat frem til nytår købes i brugserne i Galten, Stjær og Herskind, i Rema 1000 i Skovby samt i Jutlander Bank og Sparekassen Kronjylland.

Blandt bogens omkring 10 artikler er bl.a. en om det private Smedeskov Hvilehjem, der eksisterede mellem 1938 og 1977. Om hjemmet oprettelse og første tid kan man bl.a. læse følgende:

Smedeskov Hvilehjem oprettes

Forud for oprettelsen af Smedeskov Hvilehjem havde emnet været på dagsordenen i Storring-Stjær-Galten sogneråd nogle gange.

Første gang var i maj 1936, hvor man tog til efterretning, at Diakonhøjskolen tilbød at være behjælpelig med at ansætte en leder ved et plejehjem. I december 1937 modtog kommunen en indbydelse fra Harlev-Framlev kommune til et møde d. 4. januar 1938 om et alderdomshjem. I februar samme år drøftedes det, om man skulle gå i samarbejde med nabokommunerne om oprettelse af et plejehjem, men beslutningen blev udsat til senere.

Efter at have solgt Skovby Nygård var Kirstine Thomsen i løbet af sommeren 1938 imidlertid flyttet ind i huset på Smedeskovvej. Hun havde sikkert taget nogle pensionærer med sig fra Skovby Nygaard, idet det ses af kirkebogen, at Jørgen Hansen Møller døde 88 år gammel på Hvilehjemmet Smedeskov i Galten d. 29. august 1938.

Huset blev indrettet til 7-8 beboere, der hver havde et lille værelse. For at komme ind de værelser, der lå i gavl-enderne af huset, skulle man gå igennem et andet værelse. Der var to lokummer i haven i et skur vinkelret på bygningen i den vestre ende.

Kirstines egen bolig bestod af en mindre stue og et lille værelse på loftet i kvisten midt på huset. I den lille stue havde hun en sofagruppe, hvor hun ofte opholdt sig om aftenen, og i værelset stod hendes seng. Hun har også i perioder sovet i en harmonikaseng i køkkenet, når hun havde taget en ekstra pensionær ind, som skulle have hendes soveværelse at bo i.

Opvarmningen blev klaret ved kakkelovne samt brændekomfuret i køkkenet, der forsynede et par værelser med varme. På et tidspunkt havde hun 11 kakkelovne at fyre op i – inklusiv kakkelovnene i de lejede nabobygninger.

(...) Da De Gamles Hjem i Galten (det nuværende Tjørnehaven, red.) blev bygget på Søndergade i 1954, tog Kommunen de pensionærer, som de understøttede, over på det kommunale alderdomshjem. Efter den tid fungerede hvilehjemmet nærmest som et alderdomshjem for ...

Læs artiklen i Galten Folkeblad 16. december 2020

Del på
Gi'Gaven

Kontakt

Galten Folkeblad
Søndergade 25
8464 Galten
Tlf. 70 20 09 95
Fax 86 94 32 16

- Kontakt os
- Annoncebestilling
- Giv os et tip

Facebook block

Vi samler statistik ved hjælp af cookies

-