Bio Huset – kulturelt omdrejningspunkt gennem 25 år

Image
Tove Severinsen har gennem alle 25 år haft en finger med i spillet omkring Bio Huset. Hun blev indvalgt i bestyrelsen på den stiftende generalforsamling, virkede siden 10 år som daglig koordinator – og har gennem en årrække været bestyrelsesformand.

Bio Huset fejrer lørdag 25 års jubilæum som foreningsbiograf.

Biografens historie på den nuværende adresse strækker sig reelt 65 år tilbage. Ikke desto mindre var overgangen fra privat forretning til foreningsdrevet biograf og kulturhus i 1994 en så skelsættende beslutning at den reelt er baggrunden for at vi i dag overhovedet har en biograf i Galten. Det er nok værd at fejre.

»I 1994 var vi en lille flok som ikke rigtigt vidste, hvad vi gik ind til, men vi gik på med krum hals, da alle var indstillet på, at der fortsat skulle være en biograf i vores by,« indleder Tove Severinsen.

Vi har sat bestyrelsesformanden stævne for en snak om Bio Huset før, nu og i fremtiden.

Forud for den stiftende generalforsamling i august 1994 var pågået sonderinger mellem familien Sloth, der drev den daværende Galten Bio, en arbejdsgruppe til bevarelse af Galten Bio samt Galten Kommune.

Et hul i kulturen

I juli 1993 sendte Karen Sloth således Galten Kommune et brev, der i øjeblikket kan ses i en af de plancher, der udgør en udstilling om Bio Husets historie.

Heri gjorde Karen Sloth det klart, at Galten Bios overlevelse stod og faldt med et kommunalt eller amtsligt engagement for en videreførelse som kombineret biograf og kulturhus.

»... for uden biograf i vores by vil der opstå et hul i kulturen,« fremførtes det bl.a. i brevet til Galten Kommune.

Det var blevet for tungt at fortsætte som privatdrevet biograf når man skulle have penge med på arbejde hver gang man åbnede biografen.

Fra bibliograf til Bio Huset

»Vi var tilbage til den tid, da Galten kommune med Anton Laursen i spidsen som kulturudvalgsformand var inde over. Der var en idé om at der skulle være en "bibliograf", hvor man ville etablere et kulturhus med musik, foredrag og bibliotek under samme tag. Sådan endte det ikke, hvorfor husker jeg egentlig ikke, men skulle biblioteket have været med, så havde det krævet meget mere plads rent fysisk end vi har i dag,« konstaterer Tove Severinsen.

Hun var på daværende tidspunkt ansat på biblioteket og blev på den stiftende generalforsamling valgt til bestyrelsen sammen med blandt andre Bio Husets første formand, det nuværende byrådsmedlem Ole Drøgemüller.

»Jeg synes, at den løsning man endte med ...

Læs hele artiklen i Galten Folkeblad 13. august 2019

Del på

Kontakt

Galten Folkeblad
Søndergade 25
8464 Galten
Tlf. 70 20 09 95
Fax 86 94 32 16

- Kontakt os
- Annoncebestilling
- Giv os et tip

Facebook block