3.800 kommunale mursten skal genbruges

Image
Byggematerialer fra den udtjente tandlægebygning ved Virring Skole kommer til at indgå i et pilotprojekt, der kan blive forløberen til en "bank" af genbrugsmaterialer på tværs af østjyske kommuner.

Når den nedslidte tandlægebygning på Virring Skole skal rives ned, bliver murstene renset og opbevaret, indtil de kan bruges i et kommende kommunalt byggeri. Skanderborg Kommune kører pilotprojekt, som kan være et skridt på vejen mod en bank af genbrugsmaterialer på tværs af østjyske kommuner.

 

Bygningen, som tidligere husede skoletandlægen i Virring, er nedslidt og skal rives ned.

I stedet for at smide det hele ud, skal Skanderborg Kommune sortere, opbevare og genbruge murstenene på et senere tidspunkt. Det har Byrådet netop besluttet.

Tandlægebygningen er bygget i 1962. Ydermuren er bygget af gule mursten af kalkmørtel, og det er målet at genbruge 3.800 mursten fra muren. Nogle er halve eller beskadigede og kan derfor ikke genbruges.

Efter en nænsom nedrivning bliver stenene renset for mørtel og skidt. Herefter bliver de opbevaret hos Entreprenørafdelingen i Skanderborg, indtil et egnet kommunalt byggeprojekt dukker op.

»Det er et pilotprojekt, som vi glæder os til at følge. Det ville være hurtigere og nemmere at rive bygningen ned på traditionel vis, men det er en mere bæredygtig løsning at genbruge murstenene, fordi det kræver meget CO2 at fremstille nye sten,« siger Claus Leick, formand for Miljø- og Planudvalget.

Bæredygtighed i fokus

Den særlige nedrivning af tandlægebygningen ligger i forlængelse af Politik for kommunalt byggeri, som blev vedtaget af Byrådet i november 2019. Her er der netop fokus på bæredygtighed og multianvendelighed.

Dels i forhold til temaet ”Kloge m2”, hvor rokader og forskellige aktiviteter hen over døgnet kan give en bedre udnyttelse af den kommunale bygningsmasse.

Dels i forhold til at bruge byggematerialer mere end én gang. Det hedder blandt andet:

»Byggematerialer - fra nedrivning af bygninger eller overskud ved nybyggeri - skal så vidt muligt genbruges, enten af os selv eller af andre.«

Det med andre skal tages helt bogstaveligt, forklarer Lars Bak, leder af Kommunale Ejendomme i Skanderborg Kommune. Han drømmer om et fælles lager for genbrugsmaterialer, som flere kommuner kan gøre brug af.

»Den store udfordring ved genbrug af byggematerialer i en kommune er mængderne. Vi river for lidt ned til at kunne bygge for eksempel en ny skole af genbrugsmursten. Derfor er vi sammen med andre kommuner og Renosyd ved at se på, om vi med tiden kan lave en bank af genbrugsmaterialer.«

Lokale foreninger kan få interiør

Ikke alle materialer egner sig til genbrug. Nogle har naturligt udtjent værnepligten, mens andre materialer ikke egner sig til nye byggerier.

»Genbrug af materialer kræver en grundig screening, fordi vi skal selvfølgelig ikke sprede utidssvarende materialer som f.eks. tagplader med asbest. Fra tandlægeklinikken i Virring satser vi på at genbruge mursten og sålbænke. Vi har også en plan om at tilbyde interiøret til foreninger og borgere i nærområdet,« siger Nana Møller Clausen fra Kommunale Ejendomme, som er tovholder på nedrivningen.

Interiøret omfatter f.eks. håndvaske, døre, skabe og belysning.

Nedrivningen af den gamle tandlægebygning i Virring sker hovedsageligt i uge 7 i 2021, så skolens hverdag forstyrres mindst muligt.

Læs Galten Folkeblad 11. november 2020

Del på
Leo Rasmussen Automobiler

Kontakt

Galten Folkeblad
Søndergade 25
8464 Galten
Tlf. 70 20 09 95
Fax 86 94 32 16

- Kontakt os
- Annoncebestilling
- Giv os et tip

Facebook block

Vi samler statistik ved hjælp af cookies

-