To ud af tre alvorlige cykel- ulykker sker i vejkryds – det vil Skanderborg Kommune gøre noget ved

Image
I de næste uger vil cyklister og bilister blive mødt af plakater langs vejene og grafikker på asfalten, der skal huske dem på at orientere sig, før de kører ud i et vejkryds.

Mange alvorlige cyklistulykker kan undgås, hvis cyklister og bilister bruger to sekunder mere på at kigge sig for i kryds. Derfor er Skanderborg Kommune gået sammen med Rådet for Sikker Trafik og 55 andre kommuner i en fælles indsats for at nedbringe antallet af alvorlige cykelulykker.

Når man som cyklist nærmer sig et kryds, er det en god ide at være ekstra opmærksom. Det er nemlig her, at to ud af tre ulykker, hvor en cyklist kommer alvorligt til skade, sker. Opfordringen om at have særligt fokus går dog både ud til cyklister og bilister. De alvorlige uheld sker oftest, fordi biler og cykler støder sammen.

Cyklisme er højt prioriteret hos Skanderborg Kommune, der bl.a. gennem trafikindsatsen De Ualmindelige arbejder på at få flere børn og unge til at tage cyklen til skole og fritidsaktiviteter. Derfor er det naturligt for kommunen at støtte op om kampagnen 'Brug 2 sekunder mere', der løber fra uge 20 til og med uge 22.

»En cykelulykke er én ulykke for meget, så forebyggelse af cykelulykker betyder naturligvis rigtig meget for os. Vi vil gerne være med til at skabe opmærksomhed om problemet, og derfor vil cyklister og bilister de næste uger blive mødt af plakater langs vejene og grafikker på asfalten, der skal huske dem på at orientere sig, før de kører ud i et vejkryds,« fortæller projektleder Jette Schmidt, der arbejder med trafiksikkerhed i Skanderborg Kommune.

Sommermånederne er højsæson for ulykkerne

Selvom ulykkerne i kryds sker året rundt, er der alligevel en tendens til, at krydsulykkerne topper på hver side af sommerferien, altså i maj og juni samt i august og september. De fleste ulykker sker på hverdage i myldretiden om morgenen og om eftermiddagen, og det er derfor en god ide at kigge sig ekstra godt for, selv om man måske er sent på den på vej til skole eller arbejdsdagens første møde.

»Det kan virke paradoksalt, at størstedelen af ulykkerne sker i sommermånederne, hvor sigtbarheden i morgentimerne faktisk er rigtig god. Men om sommeren er der også flere cyklister, hvilket betyder flere trafikanter i vejkrydsene. Derfor giver det rigtig god mening at orientere sig et øjeblik mere og være ekstra opmærksom - også selvom man er kommet 5 minutter for sent ud ad døren,« fortæller Jette Schmidt.

Fokus på trafiksikkerhed - året rundt

I Skanderborg Kommune arbejder man målrettet på løbende at uddanne en generation af trafiksikre, selvtransporterende børn og unge. Og netop trafiksikkerhed spiller en vigtig rolle, når kommunen året rundt gennem forskellige indsatser arbejder på at fremme cykelglæde og cykelevner hos skole- og børnehavebørn.

»Vi fokuserer meget på de unge cyklister, fordi det er her, at man kan opbygge de gode cykelvaner. Det handler netop om altid at orientere sig, men også at huske cykelhjelmen og sikre, at ens cykel er i god stand med velfungerende bremser og reflekser. Det betyder også meget for trafiksikkerheden,« fortæller Jette Schmidt.

Skanderborg Kommune har for eksempel netop gennemført den årlige 'Tour de Ualmindelige', hvor en cykelekspert besøgte tre skoler i kommunen og gennemgik elevernes cykler for eventuelle fejl og mangler.

I perioden 2016-2020 er 142 cyklister i Sydøstjyllands Politikreds enten blev dræbt eller kommet alvorligt til skade i krydsulykker.

Del på
John Frandsen

Kontakt

Galten Folkeblad
Søndergade 25
8464 Galten
Tlf. 70 20 09 95
Fax 86 94 32 16

- Kontakt os
- Annoncebestilling
- Giv os et tip

Facebook block

Vi samler statistik ved hjælp af cookies

-