Rygestoprådgivere rykker ud i landsbyerne

Image
Rygestoprådgiverne Mette Reker (t.v.) og Birgit Bøtker står klar til at rykke ud i landsbyerne. Målet er skabe lokalforankrede rygestopfællesskaber, hvor byens indbyggere går forrest, samtidig med at det gøres ekstra nemt, nært og hyggeligt at få hjælp til et rygestop. En ny rapport fra Sundhedsstyrelsen viser, at hele 65% af dem der ryger, gerne vil stoppe, men at det kun er få, der modtager hjælp, selvom kombinationen af professionel rådgivning og rygestopmedicin femdobler chancerne for at blive røgfri.

Som noget nyt tilbyder Det kommunale Sundhedscenter i Skanderborg at sende rygestoprådgivere ud i landsbyerne, hvis der lokalt er opbakning og minimum seks personer, der ønsker at deltage i et fælles rygestopkursus.

Målet med det nye tilbud er at gøre det ekstra nemt at få hjælp til rygestop for de borgere i Skanderborg Kommune, der ønsker at kvitte cigaretterne.

»Rygning bidrager til ulighed i sundhed, og derfor ønsker Byrådet at nedbringe antallet af dagligrygere i kommunen til 4% i 2025 – blandt andet gennem borgernære tilbud. Jo nemmere det er at få hjælp til rygestop, des større er chancen også for, at folk søger hjælp og i sidste ende lykkes med at blive røgfri,« siger Tage Nielsen, der er formand for Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget i Skanderborg Kommune.

Noget tyder da også på, at en øget tilgængelighed af rygestopkurser kan være godt givet ud. En ny rapport fra Sundhedsstyrelsen viser nemlig, at hele 65% af dem der ryger, gerne vil stoppe, men at det kun er få, der modtager hjælp, selvom kombinationen af professionel rådgivning og rygestopmedicin femdobler chancerne for at blive røgfri. Blandt de 35% af rygerne, der har forsøgt at stoppe, er det kun 4 ud af 10, der har takket ja til hjælp.

Landsbysamvirket støtter initiativet

I Landsbysamvirket i Skanderborg, der arbejder for at fremme livet og trivslen i landsbyerne og på landet, hilser man det nye tilbud velkommen.

»Landsbyernes styrke er fællesskab og sammenhold, og de to faktorer kan helt sikket også hjælpe folk, der ønsker at stoppe med at ryge. Det at nogle man kender personligt – eksempelvis en nabo eller en genbo – melder sig til et rygestopkursus, kan uden tvivl inspirere andre til også at melde sig til, og derfor giver det rigtig god mening at etablere rygestopfællesskaber i landsbyerne,« siger formanden for foreningen, Knud Erik Elmann Jensen, der håber på stor opbakning til konceptet.

Alle landsbyer kan melde sig til

Hvor mange landsbyer der vælger at tage imod tilbuddet er endnu uvist, men ét er sikkert - alle er velkomne til at deltage, og alle kan melde deres landsby til ved at kontakte Det kommunale Sundhedscenter. Eneste krav for deltagelse er, at lokale ildsjæle i de den enkelte landsby, selv finder et lokale og hjælper med at invitere og finde minimum seks deltagere til kurset, så sørger rygestoprådgiverne i Det kommunale Sundhedscenter for resten.

Det er helt gratis at være med – både som landsby og som deltagere på rygestopforløbet, og faktisk kan deltagere, der ryger mere end 15 cigaretter om dagen, få gratis nikotinerstatning i op til seks uger.

Læs Galten Folkeblad 19. august 2020

Del på
Leo Rasmussen

Kontakt

Galten Folkeblad
Søndergade 25
8464 Galten
Tlf. 70 20 09 95
Fax 86 94 32 16

- Kontakt os
- Annoncebestilling
- Giv os et tip

Facebook block

Vi samler statistik ved hjælp af cookies

-