OrdEkspressen – når ord giver mening

Image
Tre piger holder oplæg i klasserne på Herskind Skole om hvordan det er at være ordblind.

Herskind Skole og Børnehus har i år indgået i projektet OrdEkspressen.

Af Ulla Østergaard Hansen

Skoleåret 2021/2022 har været noget specielt. Især hvis man har været så heldig at gå på en af de skoler i Skanderborg Kommune, som har været med i projektet OrdEkspressen målrettet ordblinde elever.

Når man har svært ved bogstaver, kan skoletiden hurtigt blive en træls tid at komme igennem. Jo ældre man bliver des tydeligere bliver det at man ikke er som de andre i klassen. For mange betyder det lavt selvværd, og måske har man ikke den store lyst til at byde ind i timerne. Matematik og sprogfagene kan man måske heller ikke så godt følge med i. Man går lidt i stå.

Heldigvis er der efterhånden kommet fokus på, at man kan hjælpe de ordblinde til at hjælpe sig selv via de hjælpemidler som man i dag har mulighed for at benytte.

OrdEkspressen kom til Herskind Skole og Børnehus. Her fik 18 elever fra 6., 7. og 8. klasse mulighed for at deltage i 3 x 1 uges specialiseret undervisning samt to campdage med to lærere fra Ungdomsskolen, Petrine og Malene samt skolens egen lærer Jørgen.

Til til at fordybe sig

Eleverne har lige skulle se hinanden lidt an, men med god assistance fra de voksne fandt de ro i, at de er lige som de skal være og rent faktisk også har noget at byde ind med i undervisningen.

Eleverne fik tid til at fordybe sig i hjælpemidlerne, så det falder mere naturligt ind i skoledagen at benytte sig af dette. Der er desuden også stor fokus på det sociale fællesskab og få et boost på eget selvværd.

»Jeg er ordblind, men jeg er først og fremmest et menneske.«

Dette samt mange andre facts om ordblinde kan man se hænge rundt på skolen for at skabe fokus på det at være ordblind.  Mange unge mennesker har alt for stor fokus på at være som de andre og vil helst ikke skille sig ud fra mængden. Det kan godt være svært, når man har behov for sine hjælpemidler. Engang var det heller ikke sjovt at være den med briller – men det har vi nu engang accepteret. Og heldigvis går det også den vej, når man finder ud af at man er ordblind og har lidt svært ved de ord.

»Jeg har turdet række hånden op«

Spørger man eleverne om hvad OrdEkspressen har gjort for dem lyder svarene:

»Jeg har turdet række hånden op og sige min mening.«

»Det har været sjovt og rart at vide, at det ikke kun er mig, der har de samme problemer.«

»Jeg er blevet bedre til at læse og stave. Jeg læser mere nu og lyttelæser om aftenen.«

»Det har været hyggeligt. De har gjort sit til, at jeg kunne bruge mine hjælpemidler.«

»Det var dejligt med Ordekspressen. Jeg kunne også lidt at lære noget om at være ordblind.«

»Inden ordekspressen har jeg prøvet at skjule det lidt. Nu ved folk jeg er ordblind efter jeg har været på ordekspressen.«

Oplæg i klasserne

På Herskind Skole & Børnehus holdt eleverne oplæg i klasserne den sidste dag og her er refleksionerne disse:

»Det var rart at komme ud med det.«

»Det var en bedre følelse end da vi startede.«

Som mor til to ordblinde i det røde felt og en i det gule felt er det en fantastisk oplevelse at der nu pludselig er kommet virkelig fokus på det at være ordblind og det hele menneske bag det at være ordblind. Trivsel frem for læring – læring kommer når man er i trygge rammer og når der er voksne nok til stede.

Min drøm for fremtiden:

Gid OrdEkspressen (eller lign) altid vil blive prioriteret som et tilbud til alle børn på Herskind Skole & Børnehus, eller måske i hele Skanderborg Kommune eller i hele Danmark – man har vel lov at håbe!

Ordekspressen er en fantastisk oplevelse – for den unge, for lærerne, for forældrene og til gavn for samfundet i den sidste ende, når en flok unge får mod på livet og sig selv!

OrdEkspressen blev med støtte fra Egmontfonden sat i søen for skoleåret 2020/2021.

Læs Galten Folkeblad 15. juni 2022

Del på
Jensine

Kontakt

Galten Folkeblad
Søndergade 25
8464 Galten
Tlf. 70 20 09 95
Fax 86 94 32 16

- Kontakt os
- Annoncebestilling
- Giv os et tip

Facebook block

Vi samler statistik ved hjælp af cookies

-