Kontakt

Galten Folkeblad
Søndergade 25
8464 Galten
Tlf. 70 20 09 95
Fax 86 94 32 16

- Kontakt os
- Annoncebestilling
- Giv os et tip

OnlineAvis
Et rekordstort antal på 211.000 skoleelever er med, når Team Rynkeby Skoleløbet fredag afvikles til fordel for børn med kritisk sygdom. Foto: Thomas Nørremark

Gyvelhøjskolen løber for lungesyge børn

364 elever fra Gyvelhøjskolen er med, når Team Rynkeby Skoleløbet fredag d. 23. marts afvikles på skoler i hele Norden. I Danmark løber eleverne til fordel for lungesyge børn.

100.000 danske skolebørn lider i øjeblikket af astma. Det viser tal fra Børnelungefonden, der sammen med Team Rynkeby Fonden sætter fokus på lungesyge børn, når Team Rynkeby Skoleløbet afvikles på skoler i hele landet fredagen før påskeferien – heriblandt på Gyvelhøjskolen.

Men det er ikke kun antallet af astmadiagnoser, som gør lungesygdomme til et vigtigt tema for Team Rynkeby Skoleløbet, fortæller Anne Brandt, som er direktør i Lungeforeningen og næstformand for Børnelungefonden.

»I langt de fleste tilfælde kan et barn leve et ret normalt liv med en erkendt astmadiagnose og den rette behandling. Det er værre for de tusindvis af børn, der går rundt med ubehandlet lungesygdom – de børn har det enormt svært,« siger hun.

Lungesyge børn bliver overset

Ifølge Anne Brandt vil de børn, der lider af en ubehandlet lungesygdom, typisk have svært ved at følge med, når de andre børn leger på legepladsen eller spiller bold i frikvarteret. Ofte vil de trække sig helt fra fysisk aktivitet – simpelthen fordi de har luft til at følge med. 

»Alt for ofte bliver symptomerne misforstået og slået hen med, at barnet nok bare ikke er interesseret i fysisk aktivitet eller er ofte snottet og syg, og så bliver der aldrig taget hånd om problemerne. Derfor er det også fantastisk, at Team Rynkeby Skoleløbet hjælper os med at gøre opmærksom på, hvor vigtigt det er at have fokus på luft, lunger og sundhed – og naturligvis også samle penge ind til forskning til de virkelig alvorlige og livstruende lungesygdomme, der også rammer børn, og som der i dag ikke er ret meget viden om,« siger Anne Brandt.

364 elever fra Gyvelhøjskolen er med

Og netop ønsket om at være med til at gøre en forskel for nogle børn, der har det svært, er en af grundene til, at 364 elever fra Gyvelhøjskolen deltager i Team Rynkeby Skoleløbet den 23. marts. 

»Det er vigtigt for os at oplyse eleverne om, at det ikke er alle børn, der er raske. Ved at deltage i løbet får vi mulighed for at rejse en vigtig problemstilling i undervisningen samtidig med, at vi giver eleverne mulighed for at gøre noget ved denne problemstilling,« siger Helen Kristiansen, Viceskoleleder på Gyvelhøjskolen. 

Sammenholdet er vigtigt

Alene sidste år deltog 115.000 danske skoleelever fra 328 danske skoler i Team Rynkeby Skoleløbet – dertil kom godt 50.000 elever fra de øvrige Nordiske lande. 

I alt blev der indsamlet godt 14 millioner kroner til børn med kritisk sygdom, hvoraf de 10,4 millioner kroner gik til Børnelungefonden i Danmark. 

Men for Helen Kristiansen er resultatet ikke det vigtigste.

»Det vigtigste er, at eleverne er fælles om det her og det er ikke interessant, hvor meget den enkelte elev, klasse eller skole samler ind til formålet. Det vigtigste er, at eleverne på tværs af klasser, skoler og landet gør noget, der samlet set er med til at flytte noget,« siger Helen Kristiansen.

Læs Galten Folkeblad 20. marts 2018